Sage Building Historic Renovation

Denver, Colorado

Restoration of the Sage Building to its original 1923 mercantile character required extensive renovation to the structure's exterior, enhancements to the building envelope, complete renovation of the interior public and office areas, and implementation of code compliant life safety systems by gkkworks. The 53,000 SF, four-story structure had gone without care for several decades, resulting in extensive deterioration of the building's exterior terra cotta and wood windows. The exterior restoration involved working closely with the Denver Landmark Commission and members of the Denver City Council to secure approval for window replacement and design of the new terra cotta exterior at some locations. The design team worked closely with local craftsmen for the construction of insulated and acoustically sound windows to meet class A requirements for an office space and for the replacement of terra-cotta missing from the historic building. The design team engineered new mechanical, life safety, electrical, phone, and data systems for the building. These state-of-the-art systems enabled the building to accommodate the 38,000 SF Sage Hospitality Headquarters on the upper three floors. A new exterior façade replaced the decaying first level exterior, revitalizing its use for street-level commercial and retail tenants.

Adaptive reuse of the second, third, and fourth floors included full tenant build-out for Sage Hospitality's headquarters. Through a programming process with Sage's leadership team, the office layout and design supported a change in the corporation's working paradigm and culture to enhance productivity and communication between departments. A two-story atrium surrounded by meeting rooms is the heart of the facility. Workstations with low partitions wrap these meeting spaces and allow for natural light and views throughout the work areas. gkkworks, provided interior design services for this project.

 

Forward this project

Email:
Short Message:
Submit

Forward this project >>